20 dakika. Hazırlanma zamanı
4-5 kaç porsiyon
Japon balkabağının bol olduğu sonbahar ve kış aylarında yapılan bu Rize tatlısı, yöre halkı tarafından oldukça beğenilmektedir. Bu sütlü kabak tatlısı tarifi orijinal olarak Japon balkabağından (kabocha kabağı) yapılmıştır. Ama siz dilediğiniz kış kabağı ile de yapabilirsiniz. Hatay yöresinden beyaz kış kabağı ile denedim.
İçerik Tablosu
kilit nokta
Bu tarifi Musa Değdeviren’in Türk Yemek Kitabından aldım. Tarifte nişasta kullanılmamıştır. Ancak balkabağı türünden dolayı olması gerektiğini düşünüyorum; Hemen sürmeme rağmen tatlı sulu kaldı. Ben de buğday nişastası ekleyerek pudingin kıvamını elde ettim. Tadı çok güzel ama yerel olarak uygulanan bir tarif için kesinlikle Japon balkabağıyla deneyeceğim. Pudingin kıvamını elde etmek istiyorsanız nişasta ekleyebilirsiniz.
Dersler
- 500 gram kabak
- 1 su bardağı su
- 3 su bardağı kaynamış süt
- 100 gram şeker
- 1 buçuk yemek kaşığı buğday nişastası (gerekirse)
- Üzeri için fındık, badem, ceviz vb.
Sütlü kabak tatlısı tarifi
1. Kabak dilimler halinde kesin, soyun ve küçük parçalar halinde doğrayın.
2. Büyük bir tencerede bir bardak suyu kaynatın ve kabakları suyun içine atın.
3. Yaklaşık yarım saat üzeri kapalı pişirin.
4. Kabak yumuşayınca tahta kaşıkla kabakları ezin.
5. Ardından kaynayan sütü ekleyip 10 dakika pişirin, ardından şekeri ekleyin.
6. Şeker çok sulu ise ayrı bir kaba 1 buçuk yemek kaşığı nişastayı 2-3 yemek kaşığı su veya süt ile kırın ve tencereye ekleyin.
7. Pürüzsüz bir doku istiyorsanız blenderdan geçirin.
8. 10 dakika daha pişirin.
9. Şekeri soğumasını beklemeden kaselere aktarın.
10. Oda sıcaklığında 1 saat dinlendirin, ardından 4 saate kadar buzdolabında bekletin.
11. Tatlıları fındık, badem ve cevizle dilediğiniz gibi süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]