Merhaba sevgili arkadaşım,
Tatil vs deyince pek görüşemedik 🙂 İnstagram takipçilerimin yakından takip ettiği kısa bir tatile çıktık. Bu bayramda Abant’tan başlayarak Mudurnuya’ya, ardından Göynük’e gittik. Göynük’e giderken iki farklı doğa harikasında durduk. İznik, Yalova, Armutlu’dan sonra pazar günü öğleden sonra İstanbul’a vardık.
Abant’ı ziyaret ederken Yedigöller’e gitmeyi planladığımız için Mudorno’da bulduğumuz en yakın boş otel olan Fuat Pilar Konağı’nda kaldık. Nitekim Mudorno’nun girişinde bile muhteşem köy evleri ve tarihi sokaklar beni hayrete düşürmeye yetiyordu. Tüm gezimiz boyunca sabahın erken saatlerinden hava kararana kadar dolaştık ve fotoğraf çektik.
Bugün sizlere kaşıkla mantı tarifini paylaşacaktım aslında ama o kadar üşüdüm ki öğlen yemeğine ilaçla iyi geleceğini düşündüğüm Kızılcık Tarhanası yaptım. Ara sıra bir veya iki gün içmeyi planlıyorum.
Mudorno’nun merkezinde sokak tezgâhı açıp ev yapımı ürünlerini satan Kazban Tezi ve eşinden tarhana kızılcık aldım. Ayrıca önceki gece konuştuğumuz sabah fırından kuruttuğu kaşıkla mantı aldım. Alıç reçelinden çam kozalağı reçeline kadar o kadar güzel şeyler hazırladı ki beynim gerçekten bu tezgahta kaldı.
Neyse bana anlattığı çok faydalı bir çorbaymış, okuduğum kadarıyla tarhana kızılcık çorbası soğuk algınlığı ve gribe karşı etkiliymiş ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiriyormuş. Yapısı ve hazırlanışı damak zevkine veya yöreye göre değişiklik gösterebilir. Bazıları kavrulmuş dana eti de ekler. Domates salçası eklemeyi sevmiyorum çünkü rengi çok farklı ve gerçekten de asitliği var. Yani salça eklerseniz o renk olmaz.
Bunun dışında tarhanayı çözdükten sonra kurutup pişirebilirsiniz ama kuru kızılcık daha da güzel olur. Ayrıca taneli çorbaları sevmiyorsanız soğan ve sarımsağı ezmek yerine rendeleyebilir veya işleyebilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Tarhanalı kızılcık çorbası tarifi malzemeleri
- 1 çay bardağı tarhana kuru üzüm 5 su bardağı su 2 yemek kaşığı tereyağı 1 orta boy kuru soğan 3 diş sarımsak tuz
yukarı:
Tarana Kızılcık Çorbası Tarifi nasıl yapılır?
Kurutulmuş kızılcıkları orta boy bir kaba alın. Üzerine 1 su bardağı sıcak su eklenir ve tarhun yumuşaması için ara sıra yarım saat karıştırılır. Tarhanaya 4 su bardağı sıcak su ilave edip kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Yarım orta boy soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın. Küçük bir tencereye tereyağı ve tuzu ekleyin. Koyulaşmaya başlayan tarhana çorbasına pembe soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dakika daha karıştırarak pişirin. Soğanları kızdırdığınız tencereye biraz daha tereyağı koyun, üzerine bir tutam kuru nane ekleyin ve köpürene kadar hızlıca karıştırarak ısıtın. Pişen çorbayı servis tabağına alıp üzerine biraz nane yağı gezdirip servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]