Konuya nasıl gireceğimi ve serpantini size nasıl tanıtacağımı uzun uzun düşündüm. Anadolu’da tirşik, gavurot, centiyana gibi pek çok adı bulunan bu garip ve harika otu hayatınızda en az bir kez tatmalısınız.
Tadın ama çiğ olarak ağzınıza koymayın (deneyim bunu doğruluyor), yılan otu boğazınızda ve dilinizde elinizi yakan ısırgan otu ile aynı etkiyi yapacaktır.
Hepsi acı ve tadı garip olduğu gibi sayamayacağım kadar çok faydası olan bu otu biraz can sıkıcı olsa da denemenizi tavsiye ederim. Kasımpaşa’da Kastamonu Çarşısı’nda bulabilirsiniz. Kastamonu Pazarı fotoğraflarım için tarifin sonuna bakın.
Centiyana-Tarshik Çorbası
Son olarak, çok dayanıklı bir bitkidir, bu nedenle taze ise bir poşet içinde buzdolabınızın çekmecesinde en az 3 hafta saklayabilirsiniz.
Centiyana-Tarshik Çorbası
İçerik Tablosu
Kastamonu Çarşısı’ndan Görüntüler
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157623039257902″]
Tarsık-Yılan Çorbası Tarifi Malzemeler
- 1 demet Gentian Otu (trisik) 1 su bardağı bulgur 2 su bardağı terbiyeli yoğurt 1 su bardağı un
Tarsk-yılan çorbası tarifi nasıl yapılır?
Bulguru bir gece önceden ıslatın. Maydanoz otunu yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Islatılmış ve doğranmış centiyana geniş bir tencerede bol su ilave edilerek haşlanır. Buğday piştikten sonra üzerine (Zümrüdün acılığını gidermek için) un serpilir. Yaklaşık yarım saat sonra kaşık yardımıyla unu çorbadan alın. Çorbaya su ekleyin ve kaynatmaya başlayın. Yumurta, un ve ayranı çırparak baharatlı yoğurdu hazırlayın. Yoğurdu kaynayan çorbaya çırpın ve azar azar ekleyin. 4-5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirerek servis edin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]