Merhaba sevgili arkadaşım,
İstanbul’a yine kar yağdı… Hava da çok soğuk bugün. Madem şifayı içtik, ben de çareyi bol bol çorba içerek arıyorum. Biliyorsunuz yayla çorbası çocukluğumdan beri en sevdiğim çorbalardan biridir 🙂 Sıcak yaz kış yan yana içmeyi severim. Hatta pirinç artarsa fazla uğraşmadan artan pirinçten yayla çorbası yapabilirim.
Bugün akşam yemeği için baget haşlayacaktım. Tavuk haşlanırsa çorba da kaynatılır değil mi? 🙂 Ne yapayım diye düşünürken aklıma yayla çorbası geldi. Yogurt Hanım gibi… Hatta bana işkembe çorbasını hatırlattığı için sarımsak sirkesi bile yaptım.
Tarif kolay değil, önemli olan yazdığım sırayı takip etmek. Tavuğu kaynatmaya, pirinci kaynatmaya ve unu kızartmaya gider.
Ayrıca dediğim gibi kıvamını koyulaştırmak için çorbaya ne katacaksanız önce biraz çorba suyu ekleyip altını açmalı ve çorbanın sıcaklığını çorbanın sıcaklığına yaklaştırmalısınız. Böylece yoğurt topaklanmaz veya un topaklanmaz.
Ben şinitzel yapmayacaksam pek göğüs eti kullanmıyorum ama siz dilediğiniz kısmını kullanabilirsiniz.
Tavuğu alıp uzun süre bırakmaktansa bıçakla küçük parçalara ayırmak çok daha iyidir.
Dersler:
- 2 adet tavuk budu 2,5 litre su 1 Türk kahvesi bardağı pirinç (5 yemek kaşığı) 1 yemek kaşığı un (dolu) 1 yemek kaşığı tereyağı 1 bardak yoğurt, kuru nane, pul biber
İçerik Tablosu
Yayla tavuk çorbası tarifi nasıl yapılır?
Tavuk butlarını tencereye alıp üzerine 2,5 litreden az su ilave edin ve orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Pişen bageti tencereden alıp kenara alın. 1 su bardağı Türk kahvesi pirincini tencereye ekleyin. Pilav pişerken bageti bıçakla çok ince kıyın veya kıyma yapın. Küçük bir tencerede un ve tereyağını kavurun. Kaynayan et suyundan güzel kokulu unu ekleyin ve çırpma teli ile çırpın. (2-3 yemek kaşığı yeterlidir). Açtığınız un karışımını çorbaya ekleyin ve karıştırın. Yoğurdu derin bir kaba alın (ben kaseyi kirletmesin diye aynı tencereyi kullandım) çorbadan 1 kepçe ekleyin ve çırpın. 1 kepçe karıştırarak ısıtın ve yoğurtlu karışımı didiklenmiş tavuk parçalarıyla birlikte çorbaya ekleyin. Naneyi 1 yemek kaşığı tereyağı ile hafifçe soteleyin. Tuzla birlikte çorbaya ekleyin ve karıştırın. Kaynadıktan 2-3 dakika sonra servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]