Daha önce genç ve yetenekli Şef Muhsin Ertürk’ten bahsetmiştim tabii ki paylaştığımız birbirinden lezzetli tarifler. . İşte bu tariflerin ikincisi olan tokat tavası inanılmaz lezzetli ama bir o kadar da zahmetli bir tarif. Bu yöresel lezzeti denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Aşk…
şap tavası
Tarih:
Bu tarifle sizlere Tokat yöresinin yemek kültürünün yanı sıra Tokat’ın eşsiz yemeklerinden, Türkiye genelinde pişirilen yemeklerden, Tokat’ın yemek pişirme tarzından ve Tokat’ın yemek kültüründen bahsedeceğim. Günümüzde unutulmaya yüz tutan gelenekler, Tokat il merkezi ve yöresinde çok zengin örneklere sahiptir.
Geleneksel Tokat evlerinin en önemli özelliği mutfağın geniş odalardan biri olması ve mutfağa “atölye” veya “akşana” denmesi, zeminin petek görünümlü çinilerle kaplı olmasıdır. Odanın bir köşesinde yemek pişirmek ve kıyafet kaynatmak için kullanılan toprak ocak bulunurken, kuruyemiş, konserve, salça, peynir ve yaprakların çıkarıldığı çırihan geleneksel Tokat mutfağının en belirgin özelliğidir. Tokat daha çok yer sofrasında yenir. Mutfak meşgul ailelerde oturma odasıdır. Oldukça zengin bir mutfağa sahip olmasına rağmen fırında üretilen Tokat Tavası gibi pek çok lezzetin hakim olduğu bir yer.
şap tavası
İçerik Tablosu
Tokat Tavası Tarifi Malzemeler
- 1 kg kuzu eti (kemiksiz) 150 gr yağlı kuyruk (doğranmış) 4 orta boy kabak 2 patlıcan (çekirdeksiz) 250 gr kuru soğan pırasa 2 baş sarımsak 500 gr domates 4 yerli biber 1 su bardağı su 1 çay kaşığı kimyon 1 yemek kaşığı pul biber 1 çay kaşığı Kaya tuzu
Pan tokat tarifi nasıl yapılır?
Domates hariç sebzeleri et büyüklüğünde doğrayın, sarımsakların dişlerini çıkarın, soğanların arkalarını soyun. Patates, pırasa, patlıcan, yeşil biber ve taze kabak, tokat tavası dediğimiz (aralarına iki diş sarımsak gelecek şekilde) bakır ocağın dibine yerleştirilir. Et dizilir, etin üzerine kuyruk yağı konur. Son olarak kuyruk yağına baharatlar ve tuz eklenir. fırına verilir. Buradaki amaç wok’u taş fırında üstü ateş ile pişirmektir. Bu malzeme 1.5. Saat orta sıcaklıktaki fırında bekletilir. 1,5 saat sonra malzemeler ocaktan alınır. Kuyruk yağının eriyip erimediğini not eder. Kuyruk yağı yeterince erimişse malzemelerin birbirine karışmaması için tava hafifçe sallanır. Üzerine soyulmuş ve ince doğranmış domatesleri koyun, domatesin diğer yarısını da doğrayıp üzerine koyun. Malzeme fırına geri gönderilir. Orta sıcaklığın hemen üzerindeki ısıda 45 dakika daha pişirin. Malzemeler bir tava ve kaşık yardımıyla karıştırılır ve çok fazla ezilmeden servise hazır olarak ocaktan alınır. Sıcak servis edilir. Afiyet olsun
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]