Merhaba sevgili arkadaşım,
Bu rosto tarifi, uzun zamandır sizinle paylaşmak istediğim bir tarifti. Bu tarif tek parça etten yapıldığından ve evde hiç kalabalık olmadığımız için getirip paylaşmadım. Dün öğrencilerle yaptığımız yılbaşı yemeğinden sonra bu Rozbif tarifi sizlerle paylaşılmaya hazır.
Izgaralar için kasaptan noir sığır eti istemelisiniz. Geçenlerde bir öğrenci kasaptan rosto istediğinde kasap bana önce kıymayı verdi. Bu bize ızgara köfte ve dalian’ın hala kafa karıştırıcı olduğunu düşündürdü. Dalyan köfte tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Kızartma ile alakası yok. Kızartmalar için bütün et tek parça ve mümkün olduğu kadar ücretsiz kullanılmalı, resimlerde görebilirsiniz.
Bir diğer önemli nokta da navar etinin baharatlanmasıdır. En az 3 saat yaptığınız turşunun içinde kalmalı ve ara sıra çevirerek turşunun her tarafına eşit şekilde yayılmasını sağlayın. Eti bir gün marine edip bir gün sonra pişireceğim dersem, kapatmadan en az bir saat önce buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmesine izin vermelisiniz.
Büyük et parçaları dağılmasın, eşit pişsin ve suyunu içeride tutsun diye ıslandıktan sonra fırın ipi ile bağlanır. Bu ipleri mutfak malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz.
Etin mutlaka boyutuna uygun bir tavada ağzı kapatılmalıdır ki etin suyu içeride kalsın ve üzerinde lezzetli ince bir tabaka oluşsun. Damgalama işlemi yüksek sıcaklık gerektirdiği ve tereyağı kolay yandığı için zeytinyağı ve tereyağ karışımı ile yapıyoruz. İkimiz de eti ters çeviriyoruz ve tavadaki kabuğu bir spatula yardımıyla üzerine kaydırıyoruz.
En önemli noktalardan biri de etin ne zaman pişirileceğidir. Etin soğumaması için servisten hemen önce kesilmelidir. Böylece eti fırından çıkardınız, iplerini kestiniz ve servis tabağına aldınız. Sos hemen hazırlanmalı, vakit kaybetmeden kesilmeli ve soğumadan servis edilmelidir.
Sos için pişirme kabında kalan et suyu ve ekstra et suyu gerekir. Sos tarifime buradan ulaşabilirsiniz. Tereyağı ve unu kavurduktan sonra tencereye su ve et suyunu ekleyip koyu kıvamlı bir sos hazırlayabilirsiniz. Sos, herhangi bir irin içermemesi için süzülmelidir.
Servis için taraklı fırında patates, patates püresi ve haşlanmış sebzeler kullanabilirsiniz.
Not: Et küçüldükçe pişirme süresi kısalır. Etin sayısal bir sınıflandırmasına sahip olmak daha doğrudur. Normalde etin iç sıcaklığı 70 derece olunca fırından çıkarmanız yeterli oluyor (kızıl bir görüntü isteyenler daha düşük bir iç sıcaklıkta da yiyebilir ama ben iyi pişmesini tercih ediyorum ama yine de iyi pişmesini tercih ediyorum. bakteri bileşimi eklediğinizde biraz daha yanıltıcı olun ve bunun üzerinde ne işe yarayacak.)
Aşk.
İçerik Tablosu
Dana rosto tarifi malzemeleri
- 1,5 kilo dana bonfile 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı 3-4 yemek kaşığı tereyağı Tuz ve karabiber
Baharat için:
- 2 adet kuru soğanın suyu (rendelenmiş ve tülbent ile sıkılmış) 2 su bardağı zeytinyağı 4-5 dal taze kekik 5 diş sarımsak (soyulmuş, 2 parçaya bölünmüş)
Soso’nun yüzü:
- 2 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı un 2,5 – 3 su bardağı et suyu Tuz Karabiber
Dana rosto tarifi nasıl yapılır?
Marine malzemelerini etin sığacağı derin bir kapta karıştırın. İnce bir bıçakla bütün rosto dana nawarasına delikler açın. (Bu marinenin biraz daha ıslanmasını sağlayacaktır) En az 3 saat dinlendirdiğiniz etleri eşit aralıklarla fırın ipi ile dizin. Eti üstüne eşit şekilde tuz ve karabiber serpin. Zeytinyağını ve tereyağını tavada ısıtın, eti ters çevirin ve her tarafını eşit şekilde kapatarak kızartın. Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede bir saat pişirin. Pişen etin iplerini çözün ve 5 dakika dinlendirin. Etler dinlenirken sosu yapmak için un ve tereyağını kavurun. Aroması çok hafif olan una 1 su bardağı et suyundan ilave edip çırpın. Suyu ekleyin ve istediğiniz kıvama gelene kadar çırpmaya devam edin. Tuz ve karabiber serpin. Eti servis tabağına alın, dilimleyin ve sosla birlikte servis edin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]