Bir günde nasıl bu kadar değişebildiğini merak ettiren şeyin adı maya olsa gerek 🙂 Dün bir gelişme yokken bugün köpüğün, baloncukların ve pulların hoş olmayan bir koku eşliğinde dansına tanık oluyorum. Bakter milleti ne kadar pis kokuyormuş meğer arkadaş. Bu dansın “beni besle yoruldum” anlamına geldiğini biliyoruz 🙂
Aşağıdaki resimde de görebileceğiniz gibi, maya dün 8 onstan yaklaşık 2 cm yükseldi. Maya besleme günü diyor ve üzerindeki köpüklü kabuğu alıp mayanın %80’ini boşaltıp üzerine su ve unu ekliyorum.
Normalde Cenk o kısımda maya kabuğunda su birikintisi fark ettiği için suyu azaltırdı. Önümüzdeki günlerde fazla su artan bir döngü oluşturmasın diye zaten suyu azaltıyorum. Daha iyi kokuyor ve hala 8 oz seviyesinde. Bakalım yarın ne olacak.
Bu arada sevgili Dolce benim maya yapma girişimimi görünce kendi yaptığı bir ekmeği önerdi. Yoğrulmayan ekmek üstü gerçekten ilginçti.
tüm aşamalar
– İlk gün ve kurulum
– Ekşi maya 2. gün
3. gün ekşi maya
4. gün ekşi maya
5. gün ekşi maya
– 6. gün ekşi maya
– Ekşi maya, yedinci gün
Ekşi hamur tarifi – 2. Gün
Tarif cafefernando.com’dan uyarlanmıştır.
İçerik Tablosu
Ev Yapımı Ekşi Hamur – 2. Gün Tarifi Malzemeler
- 125g (3/4 su bardağı + 2 yemek kaşığı) ekmek ve tam buğday ununu (%50-%50) karıştırın
100 gram (yaklaşık 1/3 su bardağı + 1 yemek kaşığı) oda sıcaklığında içme suyu
Ev Yapımı Ekşi Maya Nasıl Yapılır – 2. Gün Tarifi?
Ekşi hamurun %80’ini kuru malzemelerle birlikte atın. Un ve suyu ekleyip tahta kaşıkla un parçaları gidene kadar karıştırın. Kasenin çevresine yapışan hamuru sıyırın, üstünü bir peçete ile örtün ve mutfağınızın sıcak, güneşli bir köşesinde mayalanmaya bırakın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]