Ülkenin en doğusundan en batısına kadar her ilde farklı tarhana yapılır. Daha çok yaz aylarında yapılır ve kış için saklanır. Üretiminde genellikle un, yoğurt veya süt, soğan, domates, kırmızı biber, tuz ve çeşitli baharatlar kullanılmaktadır. Hamur mayalanır ve üzeri temiz bir bezle örtülür. Kuruduğunda ufalanır ve torbalarda veya kavanozlarda saklanır.
Kastamonu’nun taze tarhanası bahar tadında. Bir de tabi bir de bitki tarhanası var ki bana ilk kez Silla’da bir köyde verilmiş ve görünce şaşırdım… Normal köy tarhanası gibi yapılıyor ama önce bu tarhanayı suda eritip sonra içindeki otları süzün.
Tarhana nasıl hazırlanırsa hazırlansın, içeceğim çorbanın yanında mutlaka bir miktar soğan olacaktır. Bu yaz evde tarhana yapmak istiyorum ama İstanbul’un nemli havasında biraz zor olacak sanırım.
Bu nedenle ekim ayında gelen Lösev tarhanasını kendim tarhana yapana kadar kullanmaya devam edeceğim. Bu enfes tarhanayı veya ev yapımı makarnayı Ispanak.com’dan sipariş edebilir, annenizin mutfağından çıkan tarhananın tadını çıkarırken lösemili çocukların tedavisine de katkı sağlayabilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Tarhana çorbası tarifi malzemeleri
- 6 yemek kaşığı tarhana 1 litre (5 su bardağı) su veya et suyu 1 yemek kaşığı salça 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1 diş sarımsak tuzu
Tarhana çorbası tarifi nasıl yapılır?
Tarhanayı bir bardak su ile iyice karıştırın. Çorbayı pişireceğiniz tencereye salçayı, ezilmiş sarımsağı ve yağı koyun. Sarımsağın kokusu çıkana kadar kavurun. Tencereye 4 su bardağı su ekleyin ve kaynatın. İçinde eritilmiş tarhanayı ekleyin ve kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin.
hayır:
Bizim evde tarhana çorbası koyu kıvamda pişirilir siz isterseniz daha fazla su kullanabilirsiniz isterseniz tarhana miktarını azaltabilirsiniz. Çorba artarsa bir gece koyulaşacak, en az yarım çay bardağı su ekleyip karıştırarak kaynatırsanız eski kıvamına dönecek ve lezzetini koruyacaktır.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]