Bir gün herkes ekşi mayalı ekmek yapacak 🙂 Yıllar önce ekşi mayayla ilk ilgilenmeye başladığımızda çevremde çok az kişi bu mesleği yaptı. Artık sağlıklı beslenme ve ekşi maya tarifleri hazırlama hevesi artıyor. Mayayı emeğiyle çıkarmak, yaşatmak, onunla yapılan ekmeği yemek bir zevktir.
Bu heyecan verici maceraya atılmayı düşündüğünüze göre aramıza hoş geldiniz. Bugünden itibaren ilk ekmeğinizi pişirmeye başlamak için 10 gününüz var.
Maya hazırlamak çok zor bir süreç değildir. İkinci günden sonraki besleme rutini aynı şekilde devam ettiği için sadece izleyerek ve gözlemleyerek mayanızı geliştirecek ve olgunlaştıracaksınız.
Her ekşi maya türü kabaca aynı olsa da herkesin ekmeği farklıdır ve tadı farklıdır. Herkesin mayası benzersizdir. Yani belki de verdiği zevk kişiseldir.
Mayanız hazır olduğunda ve ilk başarılı ekmeğinizi yaptığınızda, ekşi mayanıza bir isim bulmanın zamanı geldi. Uzun yıllar sizinle birlikte yaşayacak ve hatta sizinle tatile gelebilecek bir aile üyesinden bahsediyoruz 🙂 Ona adıyla hitap etmek adettendir. Maya ismim Leyla, eminim beğendiğiniz birini bulabilir ve ona kişilik verebilirsiniz.
Ekşi maya nasıl hazırlanır, nasıl beslenir?
Kullanacağımız un mümkünse organik olmalıdır. Markası farketmez, her zaman bulma imkanı olduğu için popüler olan organik tam buğday ekmeği ve beyaz unu da kullanabilirsiniz. 1 kg organik beyaz un ile 1 kg organik tam buğday ununu maya hazırlamak ve beslemek için bir saklama kabında karıştırın.
Bundan sonra, mayayı yapmak için bu un karışımını kullanacağız. Kullandığımız su her zaman oda sıcaklığında olmalıdır.
Sadece maya için kullandığınız iki kavanoz bulundurun. Biri temiz kalır. Dönüşümlü olarak aynı kavanozları kullanırsınız.
İhtiyac duyulan malzemeler:
• 1 mutfak terazisi
• 2 orta boy kavanoz
• 1 tahta veya kemik kaşık
• İşaretlemek için bir kalem veya ip
Maya hazırlama aşaması ikinci günden onuncu güne kadar aynıdır. Mayayı hep aynı anda beslemeye özen göstermelisiniz. Nasıl acıkıyoruz aynı zamanda yeme düzenimiz oturmuş yani 😊
Hazırsanız başlayalım…
1.gün:
• 100 gram karışık un
• 100 ml su
2. Bugün:
• 100 gram maya
• 50 gram karışık un
• 50 ml su
3 gün:
• 100 gram maya
• 50 gram karışık un
• 50 ml su
……
10. Bugün:
• 100 gram maya
• 50 gram karışık un
• 50 ml su
İlk günden itibaren maya günden güne ortaya çıkacaktır. Son günlerde çok ekşir, daha az kötü kokar, rengi daha açık ve daha köpüklü olur. Onuncu gün maya hazır olacaktır ancak ortam sıcaklığına göre gün sayısı artabilir. Bunu anlamak için mayanın iki kez kabardığını görmeniz gerekir.
Mayayı beslediğiniz gün kavanozdaki maya seviyesinin çevresine bir çizgi çekin veya ip bağlayın. Ertesi gün mayaya yedirme zamanı geldiğinde iki katına çıkmışsa maya hazır demektir. Bu çifte çıkıntı sekizinci gün de olsa onuncu günü tamamlayın.
Mayayı nasıl saklarım?
Artık mayamız hazır olduğuna göre düzenli olarak beslenebilir ve hayatına devam edebilir. Maya genellikle oda sıcaklığında tutulur ve maya her gün aynı saatte beslenmelidir. Ama her gün ekmek yapmayacağımız için sadece un ve su ziyan oluyor. Maya soğuk ortamlarda yavaşlar ve daha az un ve su alır. Bu nedenle buzdolapları ideal ortamlardır. Mayayı buzdolabında bekletip 4 gün aralıklarla besleyebiliriz.
Mayayı nasıl beslerim?
Maya beslenmesi terimi bazılarına komik gelebilir ama aslında sadece beslenmedir. Verdiğiniz unu ve suyu tüketerek yaşamlarına devam ederler. Maya besleme işlemi için mayayı buzdolabına alın ve oda sıcaklığında 1 saat bekletin ki yavaş maya tekrar aktifleşsin.
1 saat sonra temiz bir kavanoza;
• 100 gram maya
• 50 gram karışık un
• 50 ml su
Hepsini iyice karıştırın ve oda sıcaklığında bir saat bekletin. Hafif hava kabarcıkları oluşmaya başlayacak. Tekrar buzdolabına koyun. Maya bir sonraki öğüne kadar mutlu mesut yaşamaya devam edecektir.
Ekmek yapmak için maya nasıl beslenir? (maya hazırlanışı)
Ekmek yapım aşamalarında kullanacağınız ekşi mayaya “ön maya” denir. Önceden beslenen maya, gerçekte beslediğiniz mayadan ayrı olarak beslenir ve kültürlenir. Ön mayalandırma için, ekmeği yapmadan 1 gün önce mayayı buzdolabından çıkarın. Bir ekmek için 500 gram un ve 100 gram maya kullanıyoruz. Aşağıdaki malzemeleri yapacağınız ekmek sayısına göre çarpıyorsunuz.
temiz bir kavanozda
500 gr un için
• 20 gr Maya
• 50 gram karışık un
• 50 ml su
Bu besleme işlemi ile 120 gram önceden pişirilmiş maya elde edeceksiniz. 100 gramını ekmek yapımında kullanacaksınız. Beslemeyi gece 23:00 gibi yaparsanız sabah 8 gibi maya kullanıma hazır olacaktır. Ekşi maya çok beklerse aktivitesi yavaşlar ve yaptığınız ekmek eskisi kadar kabaramaz. Bu yüzden ekşi mayayı en aktif haliyle kullanmalısınız.
Ben hazırlarken buzdolabından çıkardığım mayayı maya harcına yediriyorum. Onu normal şekilde besleyin ve bir saat oda sıcaklığında bırakın, sonra tekrar dolaba koyun.
Mayanın üzerinde su birikiyor ve kötü kokuyor ne yapmalıyım?
Bazen mayamızı ihmal ederiz. Eh, hayat zor, koşuşturmaca hiç bitmiyor. Bu telaş içinde bazen besleyici maya unutulur ve yiyeceği biten maya yavaş yavaş ölmeye başlar. Böyle bir durumda maya üzerinde daha az su birikmeye başlar. Kokusu da keskindir. Henüz ölmedi ve kurtarılabilir. Normalde çöpe atıp yeni bir maya hazırlamak gerekirdi ama yine bu uzun sürece başlamadan önce denedim ve her seferinde kurtarmayı başardım.
Oluşan mayalı suyu dökün ve üst kısmının çoğunu sıyırın ve atın. Altta kalan kısımdan 20-30 gr temiz bir kaba alıp 50 gr unu 50 ml su ile karıştırıp ertesi güne bırakın.
Maya yükselir ve aroma azalırsa, 30 g maya alın ve karışımın 50 g’ını 50 ml su ile besleyin ve gerisini atın. Bir gün daha bu şekilde besliyorum. Bu işlem sırasında mayayı buzdolabına koymayınız. 3 gün dışarıda besleyin.
Üçüncü günün sonunda maya toparlandıysa, iki kez şişti ve eskisi kadar temiz kokuyorsa tebrikler mayanız ölmemiştir. Buzdolabına geri koyuyoruz ve bir daha hiç ihmal etmeden hayatına devam etmesine izin veriyoruz.
Yine de beğenmediyseniz, kötü kokuyorsa, istediğiniz kadar kabarmıyorsa maya bozulmuş demektir. Her şeyden kurtulmak ve yeni maya yapmak için kolları sıvayın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]