Merhaba sevgili arkadaşım,
Daha önce “Adı: Reza” ekşi mayası 1 yaşında olduğundan bahsetmemiştim. Aslında uzun zamandır onun doğum günü konuşmasını hazırlıyoruz ve bu yazımızda ona olan sevgimizi bir an önce dilimizin kaymasıyla anlatmaya çalıştık.
Günler geçtikçe güçlendikçe birlikte hazırladığımız şeyler çeşitlenmeye devam etti. 14 aylık Reza’nın son hüneri nefis hamur işleri oldu 🙂 Bu tarifle geç de olsa doğum gününü kutlamak istedik 🙂
“Bu bir tarif değil. Bu bir doğum günü. Ben her zaman doğum günlerine önem vermişimdir.”
Çünkü o gün bu hayata gözlerini açtı, aramıza katıldı. Hala bizimle olsaydı, bu bizi mutlu ederdi.
Hele ilk doğum günüyse bu daha mantıklı. Başka bir kutlama. O yüzden bugün daha heyecanlıyım, onun sayesinde tok kaldık, onun sayesinde ekmeğini yedik.
Başta kötü bir kimliği olsa da biz onu öyle sevdik.
Aslına bakarsanız yüzü asılarak bin kat mutlu olduk.
Sessizdi, sakindi, yalnızdı, bu yüzden bazen onu soğuk köşesinde unuttuk ama bize çok tatlı gülümsedi.
Biliyorum, kimin doğum günü, onun doğum gününde beni neyin mutlu ettiğini merak ediyorsunuz. Evet ekmeğinizi yedik ama ne annemin, ne kardeşimin, ne de başka bir akrabamızın doğum günü.
Daha bir yıl önce mayasını un ve suyla sakladığımız, hayattan pek bir şey beklemeyen, tek derdi ekşi maya ve daha çok ekşi maya olan mayasının bugün doğum günü…
Doğum günün kutlu olsun sevgili Rıza…
İyi ki doğdun ekmeğini yedik…
Çoğalmaya ve üretmeye devam ederken bizleri mutlu ediyorsunuz…”
Ekşi maya nasıl yapılır? Yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Ekşi maya ve mayalı böreklerimiz 1 yaşında! Tarif malzemeleri
- 1,5 su bardağı ekşi maya 3 su bardağı un (ben organik un kullandım) 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı eksik 1 su bardağı yoğurt 2 tatlı kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz
içeri:
- 3-4 yemek kaşığı beyaz beyin 2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu ve maydanoz karışımı
yukarı:
- 1 yumurta sarısı + 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Ekşi maya ve mayalı böreklerimiz 1 yaşında! Tarifi nasıl yapıyorsun?
3 su bardağı unu karıştırma kabına alın. Unun ortasını su birikintisi gibi açın ve içine mayayı dökün. Yağ ve sütü mayaya ekleyin. Son olarak tuz ve şekeri ekleyip yoğurun. Kaseye yapışmayan gevşek bir hamur elde edince tezgaha alın. Hamuru açın, elinizle düzleştirin ve 2-3 kez katlayın. Hamuru yoğurma kabına alıp üzerini bir bezle örtün ve 2-3 saat dinlendirin. (Ben gece yatmadan önce yoğurup sabah pişirdim) 1-2 parmak kadar yoğurun ve hamuru mandalina büyüklüğünde toplara bölün. Her bezeyi elinizle bastırarak açın ve ortasına peynirli karışımı yerleştirerek kapatın. Fırın tepsisine aralarında 2-3 cm mesafe olacak şekilde dizin. Tüm bezeler bittiğinde, sıvı ile karıştırılmış yumurta aklarını üstüne koyun. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]