Syed Mayali Mohsen
Dün akşam Meyyalı Restaurant’ın düzenlediği basın gecesine davetliydik. Türk mutfağının unutulan lezzetleri Mayalı’da hayat buluyor. havadar menüsü ve dekoru ile bizleri buluşmaya davet eden Meyyalı Restaurant’ta; Osmanlı, Selçuklu ve Türk coğrafyasının etnik mutfaklarının eşsiz lezzetlerini deneyimledik.
Size yeni keşfimizden biraz bahsedeyim…
İstinye’nin tepelerinde 10 bin metrekare alan üzerine kurulan Meyyalı listesinde; Ege’den güneydoğuya, Karadeniz’den Akdeniz’e Türkiye’nin tüm coğrafyası ve bu topraklarda yaşamış kültürlerin meze ve yemekleri gösterilirken, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait unutulmuş yemekler ortaya çıkıyor.
Lezzetin ve sohbetin sofrası Miali’de yöreden getirilen kaliteli ürünlerle hazırlanan ilginç yemekler de var: Osmanlı saray mutfağından erik soslu kuzu eti, Kayseri kuskuslu zeytinli tavuk but, Anadolu usulü sotelenmiş ıspanaklı levrek tava baharatlar, Kastamonu el yapımı erişteler, cevizli yayılımlar gibi lezzetler dikkat çekiyor. Miali’nin listesinde ayrıca; Sivas’tan Derder Dede pilavı, Çorum’dan İskilip pilavı, Fosil Kuzu Germeç, Tokat’tan Patlıcan, kendine has pişirme tekniğiyle yapılan Tokat Kebabı, Kastamonu’dan Ceviz Ezmesi gibi lezzetler var.
Gecede genç şef Muhsin Ertürk’ün eşsiz sunumu ve yoğun ilgisi yemekleri kadar keyifliydi.
Bu harika lezzetleri sizinle paylaşmak istediğimi söylediğimde hiç zahmet etmedi ve bazı tariflerini benimle paylaştı. Her gün sizlerle paylaşacağım.
Mohsen Osta kimdir?
Aslen Tokatlı olan Mohsin Osta, liseden hemen sonra çalışma hayatına başlamış ve Akdeniz’de birçok lüks otelde çalışmıştır. Kısa sürede kendini geliştirerek Gard Manger’da Baş Aşçı oldu ve daha sonra çeşitli Ala Carte restoranlarında Executive Aşçı olarak görev yaptı.
Halen Meyyalı Restaurant’ta Executive Chef olarak görevine devam etmekte ve yeni lezzetler geliştirmektedir. blogunuza erişmek için
Aşk…
Erik soslu etli muz
İçerik Tablosu
Erik Soslu Kuzu incik Tarifi için Malzemeler
- 5 adet kuzu eti 300 gr erik 75 gr salça 500 gr pirinç 5 gr safran 5 gr karabiber 5 gr taze kekik Yeterince tuz
Erik soslu kuzu muz nasıl yapılır?
Yağı bir tavada kızdırın ve kavrulan yağa kuru erik, kuzu incik ve salçayı ekleyin. Kavurma tamamlandığında, et kemikten ayrılana kadar ortalama iki saat su ilavesi ve kaynatma ile pişirme işlemine devam edilir. Pişirme işlemi tamamlandığında et kemiklerinden ayrılır. Ayrı bir kaseye su ekleyin, yeteri kadar tereyağı, safran ve tuzu ekleyin. Su kaynayınca önceden yıkanmış pirinci ekleyin ve kapağını kapatarak 15 dakika dinlendirin. Ortasına bir daire koyun, altına safranlı pirinci ekleyin, ardından temizlenmiş kuzu incikleri ekleyin. Taze kekik ve erik sosu ile servis edilir.
Tarih:
Fatih Sultan Mehmed’in babası Sultan II. Murad zamanına kadar hem saray sofralarında hem de saray sofralarında yemek düzeni çok basit ve çeşit azdı. Osmanlı mutfağının gelişimi ve oluşumu II. Murad dönemine kadar başlamamıştır.
Osmanlı sofralarından günümüze kadar birçok yemek daha modern bir biçimde yapılmış ve günümüzde de seçkin mekanlarda sergilenmektedir.Safran pilavı, Osmanlı kökenli popüler bir yemek olup, kuzu eti ile birbirini tamamlayan lezzetli ve zarif bir yemek haline gelmiştir. . Yemekleri, mutfaklarındaki en popüler yemeklerin birçoğunda başrolde yer almıştır.
Diğer fotoğraflar
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157622667060067″]
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]