medyauzmani.com

Evde ekşi maya yapımı – 3. Gün – Tarifler.net.tr – Pratik tarifler

Dünkü kabartı ve köpüklerin heyecanından sonra bugün sıkıcı ve renksiz bir gündü. Elbette sonucun her gün aynı olacağı diye bir kural yok. Mayamızın üzerinde fazla kabuk yoktur, sadece kenarından oluşan bir tabaka vardır. Kabuğu çıkardığımda altında hava cepleri vardı. Bu ölmedim ayaktayım mesajını veriyor. Mesaj alındı ​​Maya 🙂

Birkaç hava deliği vardı, sanırım gazlar buradan çıkıyordu. 2 cm şişti bu neredeyse dünkü kadar. Koku dünkü kadar güçlü ve kötü olmasa da hafif bir koku vardı. Daha iyi oluyor. Yine karışımın %80’ini boşaltıp malzeme miktarları kadar su ve un ekledim.

İnternette okuduğum kaynaklarda 5-6 yıldır maya besleyenler hatta isim bile verenler var. Bu bir nevi bağımlılık yapıyor ve bu, birlikte yıllar geçirdikten sonra bağlanmanız anlamına geliyor. Kırıldıklarında onlardan kurtulmak da zordur. Maya olgunlaştıktan sonra buzdolabında saklanabilir ve yedirmeye devam edilebilir. Ancak mayanın yaşayabilmesi için 10-12 derecelik bir sıcaklık gerekiyor. Bunun için dolapta sıcaklığın en yüksek olduğu en kırılgan bölümler mükemmeldir. Tabii ki her dolap farklı performans gösterdiği için bunun garantisi yok. Maya gibi iyi bakterileri öldürmemek için tam olarak şartlandırıldığı gibi çalışan tanklar bile vardır.

Maya, uygun şekilde saklandığı ve beslendiği sürece yıllarca yaşayabilir. Ama kırılsa da durduramazsınız. Zararlı bakteriler mayayı istila ederse, onları geri almak çok zordur. Bazı maya uzmanları bunun çözülebileceğini söylüyor. Tabii biz bu konularda daha tecrübeliyiz. Bu gibi durumlarda, onu atmak ve baştan başlamak en iyisi bence.

Mayalı ekmek yapmak için hamur yoğrulduktan sonra, serin ve iyi havalandırılan bir yerde una bir parça hamur gömülerek de saklanabilir. Unla kurutulan maya, yavaş bir fermantasyon dönemine girer. Yeni ekmek yapıldığında su ile aktive olur ve tekrar kullanılabilir. Daha sonra yeni bir hamur parçası ayrılır. Böyle anlatılır. Bu farklı bir yol.

Diğer kaynaklardan okuyup anladığım kadarıyla maya olgunlaşma dönemimizde yazılarımda parça parça alıntı yapacağım.

tüm aşamalar
– İlk gün ve kurulum

– Ekşi maya 2. gün

3. gün ekşi maya

4. gün ekşi maya

5. gün ekşi maya

– 6. gün ekşi maya

– Ekşi maya, yedinci gün

Ekşi hamur tarifi – 3. Gün

Tarif cafefernando.com’dan uyarlanmıştır.

Ev Yapımı Ekşi Hamur – 3. Gün Tarifi Malzemeler

    125 gr (3/4 su bardağı + 2 yemek kaşığı) tam buğday ekmeği ve un (%50-%50) karışımı 100 gr (yaklaşık 1/3 su bardağı + 1 yemek kaşığı) oda sıcaklığında içme suyu

Evde Ekşi Maya Nasıl Yapılır – 3. Gün Tarifi?

Ekşi hamurun %80’ini kuru malzemelerle birlikte atın. Un ve suyu ekleyip tahta kaşıkla un parçaları gidene kadar karıştırın. Kasenin çevresine yapışan hamuru sıyırın, üstünü bir peçete ile örtün ve mutfağınızın sıcak, güneşli bir köşesinde mayalanmaya bırakın.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın