medyauzmani.com

Kapaklı Tarhana Şemsek – Tatlılarım

Merhaba arkadaşlar,

Sizlere Gaziantep’in en meşhur tatlarından biri olan tarhana şemsek’ten bahsedeceğim. Tarhanayı da kendimiz yapıyoruz dilerseniz web sitemden ulaşabilirsiniz. Şimdi tarife geçelim,

Öncelikle küçük bir çeşmede suyu kaynatalım. Kuru tarhanayı sıcak suya koyup 5-8 dakika kaynatalım.

Ardından tencerenin kapağını kapatıp dinlenmeye bırakın.

2-3 saat sıcak suda bekletin.

Üç saatin sonunda üzerine sıcak su dökelim ve normal musluk suyunu ekleyelim.

Yarım saat bu şekilde bekletelim. Sonra süzün ve tekrar su dökün.

Birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

O halde suyunu son kez süzdükten sonra yumuşacık olan tarhanayı elimizle ufalayalım.

Ardından tavaya zeytinyağını ekleyin. 1 küçük soğanı doğrayın ve tavaya ekleyin. Soğanlar yumuşayınca salça ve baharatları ekleyin.

Ardından rendelenmiş tarhanayı tavaya ekleyin.

İyice karıştırın ve soğumaya bırakın.

Şimdilik şemsek hamurunu hazırlayalım.

Un, tuz ve kuru mayayı bir karıştırma kabına eleyin. Yağda kızartmama rağmen yağ çekmemesinin sebebi mayadır. Kabartma tozuyla denemedim ama mayayla iyi gidiyor.

İçine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. (yumuşamak için)

Azar azar su ilave ederek çok sert olmayan bir hamur elde edelim.

Hamuru 5 dakika dinlenmeye bırakın.

Daha sonra ceviz büyüklüğünde toplar yapın.

Merenglerin etrafını oklava veya un serpilmiş oklava ile açalım.

Soğuyan çamurdan açtığımız haçın bir köşesine yarım ay ekleyelim.

O halde çamurun diğer ucunu da pişirelim.

Parmaklarımızla bastıralım. İstersek ucunu çapraz bıçakla kesip kapatalım.

İyice kapatmaya özen gösterelim çünkü yağda kızartılacaklar.

O halde şemsek unu ile sirkeyi deneyelim.

Şemsek çabuk yanacağı için bir kenarda tutup yakmak daha kolay olacaktır.

Semseklerin ardından tavaya sıvı yağı ekleyelim.

2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin.

Onu çok lezzetli yapıyor.

Kızgın yağa semsekleri tek tek ekleyelim.

Yağ ısınmadan sosisleri tavaya koymayın. Şemsek tüm yağı alacak.

Zaten çabuk pişer, anında şişer ve neredeyse hiç yağ çekmez.

Bütün semsekleri kavurduğunuzda turşu ve ayranla birlikte kullanabilirsiniz.

Sıcak servis etmenizi tavsiye ederim.

Deneyenlere bol şans, saygı ve sevgilerimle…

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın