Merhaba sevgili arkadaşım,
Son 5 gün harika bir tatil geçirdik. Gezdikçe yöresel yemeklerin tadına varıyoruz. Akyaka, Göcek, Ölüdeniz, Kalkan ve Kaş derken sürekli buranın ne kadar güzel olduğunu haykırıyoruz. Instagram hesabımdan bir sürü fotoğraf paylaşmaya çalışsam da çekebildiğim gördüklerimin dörtte biri bile değil.
Akyaka’da yaşadığımız günlerde bu toprakların bolluğunu ve bereketini daha derinden hissediyoruz. Hani taze yaprağı pazarda 3-5 liraya satıyorlar bize… Buradaki bütün bahçeler üzüm bağı, yapraklar bizim… Komşular kayısıları toplayıp getiriyorlar, kayısı taşımadıklarını söylüyorlar. bir özledim gibi zemin.
Daha önce hiç taze yapraklardan sarma yapmadım. Teyzem sayesinde burada yaprakları haşlayıp hızlıca hazırladık. Kış için paketleri buzdolabına bile attık.
Taze yapraklar kaliteliyse yapacağınız şey bir süre kaynar suda bekletip süzdükten sonra poşetleyip buzluğa atmak. Çıkarıp ılık suda beklettikten sonra tamamen tazedir. Elbette seçim yaparken yaprakların ince damarlı olmasına dikkat etmek gerekiyor.
Yaptığımız kapaklara doyamadık…
Aşk…
İçerik Tablosu
Kıymalı yaprak sarma tarifi için malzemeler (taze yapraklar)
- 250 gr taze yaprak 300 gr kıyma 2 orta boy kuru soğan 1 çay bardağı pirinç 1 karışık (domates ve biber karışık) salça ½ demet maydanoz 1 tatlı kaşığı karabiber 2-3 yemek kaşığı tuz Yağ
Sosu hazırlamak için:
- 1 rendelenmiş domates Yarım çay bardağı tuz sıvı yağ 2 su bardağı su
Kıymalı kağıt rulo tarifi (taze kağıt) nasıl yapılır?
Taze yaprakların kaynatılacağı suda 4-5 dakika. Yere koyun, hafif renk değiştiren yaprakları bir kevgir içine aktararak süzün. Pirinci 30 dakika sıcak suda bekletin, sonra süzün. Soğan ve maydanozu doğrayın. Geniş ve derin bir kaba pirinç, kıyma, soğan, salça, tuz ve baharatları alıp yoğurun. Avucunuza bir üzüm yaprağı alın (mat kısmı ve damarları size bakmalıdır), içine bir çay kaşığı kıyma koyun ve sarın. Domates kabuğunu soyun. Yağda kızartıp su, tuz ekleyip karıştırıp 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sarma kağıtlarını tepsiye boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Üzerine domates sosu gezdirin. Pişirme sırasında yaprakların açılmaması için porselen bir kalıbı ters çevirerek kapatın. Orta ateşte kapağı kapalı olarak pirinç şişene kadar pişirin. Yoğurtla sıcak servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]