Mantı – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Cumartesi ve hafta sonu çalışmayanlardansanız güzel ama yarın sadece bir mantı yerseniz pazar gününüzü yapmaya değer bir mantı tarifi 🙂 Zaten bu ölçülerde yaparsanız yapabilirsiniz. mantıyı kaynatmadan buzdolabı poşetine koyun ve dilediğiniz zaman pişirin.

Anne tarafı Kayserili, ben de çocukluğumdan beri mantı ile büyüdüm 🙂 Annem fırsat buldukça ya da ısrarlarımıza dayanamayarak mantı yapmaya başlardı.

Ama ben aslında mantı spesiyalimi teyzemle yaptım 🙂 Lise yıllarımda yazları mantı açan bir çırak olarak büyüdüm. O yüzden kapattığım mantıların sayısını sorarsan söyleyeyim 🙂

Bu tarif teyzem ve annemin engin mantı bilgisinden yararlanarak hazırladığım bir tarif. Her ikisine de tekrar teşekkürler 🙂

Mantı hamurunu ister sıcak ister sade yapın, peynir veya kıyma ekleyin ama yoğurdu da eksik etmeyin tavsiye ederim 🙂

Aşk…

hamur malzemeleri:

    4 su bardağı un (yaklaşık 500 gr) 1 yumurta 2-3 çay kaşığı tuz 1,5-2 su bardağı oda sıcaklığında su

Dahili bileşenler:

    250-300 gr kıyma 1 orta boy kuru soğan Karabiber Tuz isteğe bağlı Bir tutam ince kıyılmış maydanoz

Mantı hamurunu hazırlayın:

Unu geniş bir karıştırma kabına alın ve ortasını havuç gibi oyun. Açtığınız boşluğa bir adet yumurta kırın, tuz ekleyin. Yavaş yavaş su ekleyerek sert bir macun yapın. Hamur katılaştığında iki parçaya ayırın. (Bu kadar büyük yapamayacağımı düşünüyorsanız 4 bezeye bölebilirsiniz). Bezeyi ufalayın, üzerini hafif nemli bir bezle örtün ve dinlenmeye bırakın. Soğanı rendeleyin veya rondodan geçirin. Kıymaya soğan ve diğer harç malzemelerini ekleyip yoğurun. İlk beze hamurunu un serpilmiş tezgaha alın, üzerine biraz daha un serpin ve merdane yardımıyla 2 mm kalınlığında açın. Mantı hamurunu 2,5-3 cm kalınlığında bıçakla önce uzunlamasına sonra enlemesine küçük kareler oluşturacak şekilde kesin. Karelerin ortasına birer tutam kıyma koyup sağ ucunu sol üst kısma yani üçgen şeklinde kapatıyoruz. Yapıştırma işleminiz bittiğinde buruşuk bir gazete kağıdına yayabilirsiniz ki yapışmasın.

Mantı pişirme:

Geniş bir tencerede 5 litre suyu kaynatın. Kaynayan suya 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin ve biraz tuz ekleyin. Mantılarınızı bu suda yaklaşık 15 dakika, mantı hamuru sarkmayan veya bir arada kalana kadar pişirin. Mantıyı 2-3 partide pişirmek en kolayı olacaktır.

Sos malzemeleri:

    1 kg yoğurt 4-5 diş sarımsak (azaltılabilir) 3 yemek kaşığı margarin 1 çay bardağı sıvı yağ İsteğe göre kırmızı biber ve nane

Sosu hazırlayın:

Önce sarımsağı havanda dövün ve yoğurtla karıştırın. Margarin ve sıvı yağı teflon bir tavada veya tabakta karıştırın. Kısık ateşte tamamen eriyince biberi ekleyip kokusu çıkana kadar soteleyin ve ocaktan alın. Servis yapmak için mantıyı süzün ve servis tabağına alın. Arzu ettiğiniz miktarda sarımsaklı yoğurdu ekleyip üzerine yağlı sosu gezdirip servis yapın.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın