Merhaba sevgili arkadaşım,
Patates püresine bayılırım, öğrenciyken en sevdiğim yemeklerden biriydi. Acıktığımda ve kolay yoldan çıkıp lezzetli bir şeyler yemek istersem her zaman ilk tercihlerimden biri olur.
Birkaç hafta önce markette tatlı patates görünce mutlu oldum. Neden bu kadar mutluyum diyebilirsiniz ama öyle değil 🙂 Yabancı şef programlarını takip ediyor musunuz bilmiyorum ama çoğunda özellikle Amerika’da çok kullanılan bir ürün. Pek çok yulaf lapası, ekmek, kek, çorba ve tatlı tarifinde yer almaktadır. Hatta şeflerin yarıştığı “Doğrayın” adlı bir programda sepetlerden tekrar tekrar çıkan sebzeler bile. Her neyse, defalarca gördüğüm ve adını duyduğum bir şeyi tatmak ilginçti.
Bu çok tatlı bir patates çeşididir ve görünüşünün yanı sıra lezzeti de bizim patateslerimizden farklıdır. Patates kızartması ve yulaf lapasını denedim. Kızartma yağda pek işe yaramıyor ama sotelenip mayalandıktan sonra tütsülenmiş hindi göğsü ile bir sandviç yaparsanız tadı harika oluyor. (Dürümünü de denedik, avokadoyla harmanlanmış koca bir ev ziyafeti 🙂
Bu arada biraz araştırma yaptıktan sonra zilyon tane tatlı patates çeşidi olduğunu gördüm. Beyaz etli kırmızı kabuk, portakal etli kırmızı kabuk, daha yumuşak doku vb. Hatta aslında patates olmayan ve Amerika’da tartışılan yam denen bir türü bile var. (Umarım dışarıdaki arkadaşlar bu konuda daha faydalı yorumlar yapabilirler :))
Tatlı patates yumurtalarını severdim çünkü et ve yumurta ile birlikte hafif tatlı tatları severim. İyi olan şey, küçük bir miktarın tatmin edici olması ve sizi uzun süre aç hissetmenizi engellemesidir.
Faydalarını araştırırken Mutlumikrop.com’da “Tatlı Patates Yemek İçin Dokuz Neden” başlıklı bir yazı buldum. Bunu da sizlerle paylaşmak istedim.
Tatlı patates faydaları:
Yüksek B6 vitamini: Kalp krizi riskini azaltır. İyi C Vitamini Kaynağı: C vitamini gribi önlemenin yanı sıra diş sağlığı, sindirim ve kan hücrelerinin yapımında önemli bir rol oynar. Ayrıca yaraların iyileşmesine ve cildimizin daha genç görünmesine yardımcı olur. D Vitamini: Bağışıklık sistemimiz için vazgeçilmezdir… Enerji düzeyi, sağlıklı kemik yapısı, kalp, sinirler, deri ve dişler için gereklidir. Aynı zamanda tiroid bezlerimizi de destekler. Demir: Beyaz kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Strese karşı ve bağışıklık sistemi için de önemlidir. Magnezyum: Gevşeme ve stres için ihtiyacımız olan magnezyum ayrıca kan damarları, kan, kemikler, kalp, kaslar ve sinir sistemi için de önemlidir. Potasyum: Kalp atışlarının dengelenmesinde büyük rol oynar. Şişkinliği azaltmaya, spazmları önlemeye ve başarılı böbrek fonksiyonuna yardımcı olur. Şeker: Tatlı patatesler doğal şeker içerir. Bu şekerler dolaşım sistemimize yavaş yavaş atıldığı için kilo aldırıcı ve şeker aldırıcı etkileri daha azdır. Beta-karoten: Turuncu renginden dolayı beta-karoten açısından zengindir. Göz ve bağışıklık sistemi hastalıklarının önemli bir bileşenidir. Kansere ve yaşlanmaya karşı etkilidir. Çok yönlü: Fırında, çorbada, buğulamada veya her türlü pişirmede pişirilebilir.
Aşk…
İçerik Tablosu
Tatlı Patates ve Patates Yumurta Tarifi
- 1 orta boy tatlı patates 2 yumurta ½ küçük kırmızı soğan 2 yemek kaşığı zeytinyağı Tuz ve karabiber 2 dal kırmızı pul biber İstenirse Biberiye
Tatlı Patatesli Patatesli Yumurta Tarifi Nasıl Yapılır?
Patatesleri soyun ve küpler halinde kesin. Soğanlar ister yemeklik ister payazlık olarak doğranır. Patatesleri zeytinyağı ile tavaya koyun ve bir dakika kızartın. Soğanları ekleyin ve 3-4 dakika sotelemeye devam edin. İnce kıyılmış biberiye yapraklarını tuz ve karabiberle birlikte ekleyip bir süre soteleyin. Pişen harca yumurtaları ekleyip istenilen kıvama gelinceye kadar pişirin ve ocaktan alın. Biberiye ve kırmızı biber ile servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]