Antep’in tarifleriyle devam ediyoruz 🙂 Analı Kızlı’nın tarifinden sonra Ali Usta’dan öğrendiğim en lezzetli tariflerden biri Yuvalama.
Yuvalama yöreden yöreye isim ve tarif olarak değişiklik gösterebilir. Kimi sosta domates ya da biber salçası kullanırken kimisi tuzlu yoğurtla yapıyor.
Tarif size biraz sarsıcı gelebilir ama yufkayı yapıp haşladıktan sonra buz dolabı poşetine koyup derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.
yuvalama
Kastamonu pazarından aldığım gaffur otu olarak da bilinen centiyana ile yaptığım çorba çok farklı ve besleyici bir tarif.
Sabırla bekle…
yuvalama
Yuvalama hamurunu hazırlamak için:
- 250 gr kırıklı pirinç dolması 100 gr ince kıyılmış orta yağlı dana eti 1 yumurta ½ su bardağı irmik Karabiber, kırmızı biber, tuz
Sosu hazırlamak için:
- 200 gram kuzu kuşbaşı 1 su bardağı geceden ıslatılmış nohut 3 su bardağı yoğurt 1 yumurta ½ çay bardağı un Tuz Yeterince su
Dondurulmuş yuvalama
İçerik Tablosu
Yuvalama tarifi nasıl çalışır?
Pirinç yarım saat önce ılık suda ıslatılır ve süzüldükten sonra kıyma makinesinden, değilse rondodan geçirilerek iyice ezilir. Daha sonra diğer hamur malzemelerini ekleyip hamur haline gelene kadar yoğurun. Hamurun üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında yarım saat dinlendirin. Kalan hamurları buzdolabından çıkarıp yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın. Ellerinizi hafifçe yağlayın. Parmak kalınlığında dilimler yapmak için hamuru elleriniz arasında ileri geri yuvarlayın. Bu şeritlerden nohut büyüklüğünde parçalar alıp elinizle yuvarlayın. Tüm hamurlardan bu şekilde yuva yaptıktan sonra hamuru kaynar suda 4-5 dakika haşlayıp süzün.
Yoğurtlu sos için: Yoğurdu bir yumurta ve un ile iyice çırpın.
Çelik bir tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve etleri alıp suyunu salana kadar soteleyin. Daha sonra nohudu ilave edip 4 su bardağı sıcak su ilave edin. Etler ve nohutlar iyice yumuşayınca önceden haşladığınız tavuğu ekleyin ve birkaç dakika kaynatın, ardından son kez hazırladığınız yoğurt karışımını yavaş yavaş yemeğe ekleyin (bir tarafını çevirin) ve birkaç dakika daha kaynatın. Baharatlarla (kuru nane, kırmızı biber, fesleğen) servis edilir.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]