medyauzmani.com

Zeytinyağlı Ayam Karatay ve Semizotu – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler

Sevgili Sinem Karatay diyet ve deneyimlerini paylaşmaya devam ediyor…

Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi 10 gündür Karatay diyetine göre besleniyorum. Bu diyeti sadece kilo vermek için değil (evet kilo vermek artıdır), sağlıklı bir vücuda sahip olmak için yapıyorum. Bu şekilde beslenmek çok zor olmadı çünkü çok katı bir diyet değil ve uyulması gereken bazı ilkeler var. Ancak yemeklerin Kanan Karatay’ın kitapta anlattığı gibi pişirilmesi önemlidir. Örneğin domates salçası işlenmiş olduğu için tüketilmemesi gereken besinler grubunda yer alır. Bu nedenle yemeklerde salça kullanılmamalıdır. Hazırlanan yemeklerin bu kurala göre adapte edilmesi önemlidir.

Bilindiği gibi yaz geldi, her çeşit zeytinyağı sevenler için bol bol taze sebze bulabiliyoruz. Akdeniz mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri olan zeytinyağlılar aslında Türk mutfağının da vazgeçilmezlerindendir. Zeytinyağlı yemekler de usulüne uygun pişirilip gerçek zeytinyağı ile yapıldığında Karatay diyetine çok uygundur. Her öğün yenebilecek olan zeytinyağlılar, doyurucu bir Karatay kahvaltısının ardından öğle yemeği için bir kase yoğurtla yetiniyor. Hatta bence mükemmel bir akşam yemeği menüsü bir tabak zeytinyağı, bir kase yoğurt ve bir parça ızgara tavuk göğsü ile kolayca yapılabilir. Zeytinyağı genellikle bir öğünde bitmediği için gün içinde pişirilip akşam yemeğinde, ertesi gün öğle yemeğinde yenilebilir. (En azından ben öyle yapıyorum).

Günümüzde her yerde bol bol taze semizotu var. Geçen hafta aldığım semizotu yapraklarından salata yaptıktan sonra saplarını atmaya kıyamadım. Üzerinde minik yapraklar olan semizotu sapları çok lezzetlidir. Doğrudan annemle konuştuktan sonra bu saplardan zeytinyağında semizotu yapmaya karar verdim. Elbette semizotu zeytinyağı Karatay diyetine uygundur.

Aşağıda tanıtacağım zeytinyağlı semizotu ve tüm zeytinyağlılar için geçerli olan Karatay kurallarından bahsetmek gerekirse öncelikle gerçek zeytinyağı ve sadece gerçek zeytinyağı ile pişirilebilir. Riviera zeytinyağı ile pişirilen ayçiçek yağı, mısırözü yağı veya zeytinyağı gibi rafine yağlar çok sağlıksızdır çünkü vücut için gerekli yağ asitlerini içermeleri bir yana, içlerindeki yağlar ısıtıldıklarında trans yağlara dönüşürler. Bu nedenle zeytinyağı olanlar için gerçek sızma zeytinyağında pişirilmesi çok önemlidir. Hele doğal taşla preslenmiş sızma zeytinyağı bulmak mümkünse. Naturel Sızma Zeytinyağı, Naturel Sızma, Naturel Sızma ve Taş Pres gibi birçok marka artık zeytinyağı üretiyor. Bu nedenle gerçek zeytinyağını bulmak hiç de zor değil. İkinci önemli nokta ise salçanın zeytinyağlı yemeklere konmaması. Aslında salça Anadolu’nun sadece belirli yörelerinde zeytinyağlı yemeklerine eklenir ama işlenmiş bir gıda olduğu için Karatay diyetinde salça yasaklanmıştır. Alternatif olarak zeytinyağlı yemeklerinize bol bol taze domates ekleyebilirsiniz, inanın salçadan çok daha lezzetli oluyor. Önceden sevmesem de birçok kişi zeytinyağı ile yemek yaparken içine bir küp şeker atıyordu. Bu konudaki üçüncü önemli noktamız şeker, Karatay diyetinin amansız düşmanıdır, yemeklerinize şeker koymamalısınız. Ama merak etmeyin çok küçük bir tavada zeytinyağında soğanları sotelediğinizde yemeğe şeker koymanıza gerek kalmayacak bir lezzet elde edeceksiniz. Son olarak, tüm yemekleri kısık ateşte uzun süre pişirmek onları daha sağlıklı kılar. Zeytinyağlı yemekleri pişirirken sağlıklı ve çok lezzetli bir zeytinyağı yemeği için en önemli püf nokta önce zeytinyağı ve soğanı çok az soteleyip ardından yeşillikleri ve domatesleri ekleyin veya isterseniz biraz sarımsağı dibe koyun. en düşük seviyeye getirin ve kapağı kapalı olarak yavaşça pişirin. Herhangi bir zeytinyağında domateslerle birlikte piştiğinde domatesler yeterince sulu ise daha fazla su eklemenize gerek yok.

Gelelim semizotu saplarından hazırladığım zeytinyağlı semizotuna: (fotoğraf pişerken kapağı kapatmadan çekilmiştir)

1 demet semizotu (benim yaptığım gibi yapraklarını salatada kullanıp saplarını zeytinyağında pişirebilirsiniz)
1 orta boy soğan
3-4 adet orta boy domates (bugünlerde marketlerde var yoksa salkım domates)
2-3 diş sarımsak
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
çok az kaya tuzu (sadece değirmeni 1-2 kez çevirin)
karabiber (kendin öğütürsen daha lezzetli olur)

Benim yaptığım gibi sadece saplarını kullanacaksanız semizotunu yıkadıktan sonra saplarını ve yapraklarını ayırmanız gerekiyor. Yapraklarını salatalarda kullanabilirsiniz. Bir püf noktası, yıkayıp ayıkladığınız sebzeleri ağzınız tamamen kapalı olarak kilitli poşetlere koyarsanız tüm yeşil sebzeleriniz daha uzun süre taze kalır. Ben kuzenimin Amerika’dan getirdiği Ziploc dondurucu poşetlerini kullanıyorum ama Türkiye’de farklı markaların benzer poşetleri satılıyor. Aldığınız çanta yeterince kalınsa bir çantayı birden fazla kullanabilirsiniz, sadece yıkayın ve kurumasını bekleyin. Neyse tarifimize dönersek yıkadığımız semizotunu çok küçük olmayacak şekilde doğruyoruz. Bu arada ben büyük bir teflon vodkayı kapaklı pişirdim ama natürel sızma zeytinyağı ve yemeklik doğranmış soğanları kapaklı düz bir tavada 1-2 dakika karıştırarak kavuruyoruz. Eski soğanı pembeleşene kadar değil rengini değiştirmeden yumuşayıp ağza gelecek şekilde pişiriyoruz. Daha sonra üzerlerine semizotu koyup 1-2 kez alt üst ediyoruz. Soyup küçük küçük doğradığımız domatesleri ve isterseniz küçük küçük doğradığımız sarımsağı ilave edip birkaç kez çevirelim. Üzerine tuz ve karabiberi de ekledikten sonra kapağını kapatıp pişmeye bırakıyoruz. Kısık ateşte yavaş yavaş kaynayan domatesleri tamamen sulayın. Bu nedenle su eklemeye gerek yoktur. Tabii ki, pişirme sırasında tüm suyun çekildiğini görürseniz, biraz daha su ekleyebilirsiniz. Ayrıca pişireceğiniz semizotu demetinin büyüklüğüne göre domates ve soğanı artırabileceğinizi de söylemeden geçemeyeceğiz. Pişen zeytinyağını bir saklama kabına alıp soğumasını bekleyip dolaba kaldırmanız yeterli 🙂

Zeytinyağlı semizotu ile bir öğünde yenebilir (daha çeşitlendirebilirsiniz)

– Bir kase yoğurt ve bir parça tavuk veya ızgara et
– Bir kase cacık ve bir et yemeği
– Yoğurt kasesi ve tavuk – etli – peynir ilaveli yeşil salata

Metin ve fotoğraf: Chumarli Sineması

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın