Merhaba sevgili arkadaşım,
Sanırım artık tüm takipçilerim ekşi mayamız Reza’yı biliyor. 5 yıldır bizimle ve zaman zaman onunla farklı tarifler deniyorum. Ekşi maya işine girmek ve sürdürmek gerçekten bir disiplin meselesidir. 7 günün sonunda mayanız hazır olduğunda macera daha yeni başlıyor. Sonra buzdolabında bekletilir, 5-7 günde bir yedirilir (ekmek yapmıyorsanız en fazla bekleyeceğiniz süre budur), uzun bir tatile gidiyorsanız ununu bir arkadaşınıza emanet eder, hatta yanınıza alırsınız. gerekirse tatildesin Evet, korkutucu ve ihmal edilmiyor. Bir tür çocuğa benziyorsun.
Mayanın ilk duyduğunda bir adı olması garip geliyor 🙂 Evet bu bir gelenek, mayanın yaşaması ve uzun ömürlü olması için isim vermek gerekiyor 🙂
Ekmek, börek, pide derken bir çok farklı tarifte kullandım. Yıllar geçtikçe, dün gece ekşi mayayı besledikten sonra kalan kısmı ekmek yapmak için sakladım. Sabah iki ekmek yerine ekmekle ne yapabilirim diye düşündüğümde bu nefis muffinler çıktı ortaya.
Tam buğday unu ile yapıldığı için tok tutuyor ve bol miktarda rendelenmiş kabak içerdiği için nemli ve lezzetli. Kahvaltı için mükemmeldir veya öğleden sonra canınız bir şeyler çektiğinde doyurucu bir atıştırmalık olabilir.
Ekşi maya nasıl hazırlanır diye merak edenler buradan ulaşabilirler.
6 gözlü muffin kalıbının gözleri 12’li muffin kalıbına göre biraz daha büyüktür, bu nedenle muffin kalıbının boyutuna göre 7-8 adet muffin açılabilir.
Aşk…
İçerik Tablosu
Ekşi Mayalı Kek Tarifi Malzemeler (Kabak ve Peynirli)
- 80 gr ekşi maya (geceden besleniyor) 2 adet yumurta 200 gr tam buğday unu 100 gr beyaz peynir 250 gr rendelenmiş kabak 1 orta boy kapya biber 1 tutam tuz Muffin kaplarını yağlamak için sıvı yağ ve un
Ekşi mayalı kek tarifi (kabak ve peynir) nasıl yapılır?
Yumurtaları derin bir çırpıcıya alın. Bir tutam tuz ekleyin ve çırpın. Yumurtalara mayayı ekleyin ve karıştırın. Un, rendelenmiş beyaz peynir ve rendelenmiş kabağı ekleyip elinizle yoğurun. (Yoğururken kabak suyu çıkacak ve hamur yumuşayacaktır) Hamur bittiğinde küp küp doğradığınız biberleri ilave edip tekrar karıştırın. Muffin kaplarını un ile yağlayın ve hamuru eşit şekilde yayın. 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Fırın sıcaklığını 150 dereceye düşürün ve 15 dakika daha pişirin. Fırından çıkardığınız keki soğumaya bırakın. Tamamen soğuduklarında kaplardan çıkarın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]