medyauzmani.com

Aşure (tam) – Tarifler.net.tr – Pratik tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

Pazartesi günü Eminönü’nde başlayan aşure nostaljisi serüveni oldukça ilgi gördü. Mısır Çarşısı dışında 2-3 farklı mağazaya uğrayarak eşyalarımızı aldık. Daha sonra oradayken Galata Kulesi’nin karşısında içtiğimiz vasat bir kahve ile gezinin yorgunluğunu üzerimizden attık. Ve öğleden sonra eve geldiğimizde hemen ertesi sabah haşlayacağımız çorbaya hazır olması için baklagilleri ıslattık.

Bu yılki aşure tam da benim çocukluğumun aşuresi. Anneannemden teyzeme kalan bu tarif, siz ve ben bir daha asla kaybetmeyelim diye şimdi blogumda 🙂

Daha önceki yıllarda hazırladığım aşurenin bir çok çeşidi vardı ama dediğim gibi bu sene aşureyi bembeyaz yaptık ve ailemize geri geldi. Zaman kazanmak isteyenler için düdüklü tencereyi çok verimli kullanıyoruz.

Bu tariften toplam 12 kase isteyenler ölçülerini ikiye katlayarak 24 kase Aşure yapabilirler. Aşureyi ilk defa pişirecek olanlara önerim bir ölçü yapıp sonra isterseniz tekrar pişirebilirsiniz.

Unutmayın haşlamak için kullandığımız bakliyatları bu tarifte dökmüyoruz. Portakal kabuklarını haşladıktan sonra sadece acı suyunu süzüyoruz. Portakalları haşlarken üzerini bir parmak geçecek kadar su ilave etmeniz yeterlidir.

Tarif videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Tarifi bekleyen ve deneyecek olan takipçilerime afiyet olsun 🙂 Evleri bereket dolsun!

Aşk…

Not: En kısa zamanda tarif videosunu hem gönderiye hem de youtube kanalımıza yükleyeceğim.

Tarifinizin ölçülerini bardak hesabına çevirmek için buradaki tabloya da göz atabilirsiniz.

Aşure tarifi malzemeleri (tam)

    250 gram aşure buğdayı 125 gram nohut 125 gram kuru fasulye 100 gram kuru beyaz üzüm 100 gram kuru kayısı kabuğu + orta boy portakal suyu 750 gram toz şeker 4 litre su

dekorasyon için:

    Ceviz tozu, tarçın, kuş üzümü ve çam fıstığı içinde nar taneleri

Aşure tarifi nasıl yapılır?

Buğday, fasulye ve nohudu ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzün ve geniş bir düdüklü tencereye alın. Doğranmış beyaz üzümleri ve kayısıları suya atıp en az 30 dakika bekletin. Çorbaya eklemeden suyunu süzün. Buğday için ıslatma suyunu süzün, düdüklü tencereye alın ve 2 litre su ilave edip kaynatın. Düdük çaldıktan sonra 25 dakika daha pişirin ve suyla birlikte geniş bir tencereye alın. Orta ateşte tencerenin altını en düşük ayarda açın ve yavaş yavaş pişmesine izin verin. Fasulyelerin suyunu süzün, düdüklü tencereye alın, 1 litre su ilave edip kaynatın, bip sesinden sonra 15 dakika daha pişirin ve buğdayla birlikte tencereye koyun. Nohutların suyunu süzün, düdüklü tencereye alın, 1 litre su ilave edip kaynatın, bip sesinden sonra 15 dakika daha pişirin ve buğdayla birlikte tencereye koyun. Portakal kabuğu, suyunu sıkın. Kesilmiş portakal kabuklarını düdüklü tencerede 10 dakika haşlayın, ardından suyunu süzün. Süzdüğünüz portakal, kayısı ve üzüm kabukları ile birlikte portakal suyunu ve suyunu çorba tenceresine ekleyin. Ara sıra karıştırarak 15 dakika pişirin. Çorba suyu koyulaşmaya başlayınca 750 gr toz şeker ekleyin. Şeker eriyip küller eriyince ocaktan alın ve kaselere paylaştırın. Hafif pul pul dökülünce üzerini çam fıstığı, kuş üzümü, ceviz ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın