Ekşi maya yapmaya başlayalı 3 ay oldu. Bu, 2,5 ayı aşkın bir süredir haftada en az bir kez ekmek kabarttığımız ve pişirdiğimiz anlamına gelir.
Tabii bir ay sonra mayamız iyice gelişti ve bir ismi hak etti. Bir fırıncılık yazısında adının “Reda” olduğundan bahsetmişsiniz 🙂
Şu anda var olan bir tarifi neden yeniden eklediğimi merak ediyor olabilirsiniz. Haklısınız tabi 🙂 İlk tarifin çok detaylı ve uzun olduğunu düşündüğüm ve kafanızı karıştırdığı için video desteği ile yazıyı yeniden yazmaya karar verdim.
Tarif biraz geliştirildi. Denemelerimizde sadece tam buğday, çavdar unu ve köy ekmeği unu gibi farklı un türleri kullandık. Normal unla yapılan ekmek daha kalın olurken, tam buğday veya köy ekmeği unuyla yapılan ekmek daha sert oldu.
Fırıncılıkta tam buğday ve ekmeklik karak unu kullandığımızdan ilk yazımızda bahsetmiştik. Son zamanlarda Karahan paketli mavi ekmeklik un bulmak çok zorlaştı. Öyle ki eşim sonunda fabrikayı aradı ve yerel satış departmanıyla görüştü. Onlardan aldığımız bazı adreslerden bile (uzak oldukları için vs.) un almanın çok zor olduğunu anlayınca yeni alternatifler aramaya başladık. Bildiğiniz gibi kullandığımız maya ve un organik, bu nedenle yeni alternatiflerin de organik olması gerekiyor. Bir arkadaşımız sayesinde İstanbul Halk Ekmek’in organik un sattığını öğrendik ve en yakın halk ekmek şubesine gidip unu aldık. Şu anda bu unu maya beslemek için kullanıyoruz ve tamamen memnunuz.
Ekşi maya tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Bu tarifte kendi katlanır saatimden bir örnek vereceğim. Bu örneği de kullanabilirsiniz.
Not: Bu ekmeğin resimleri maya henüz yenilenirken çekilmiştir. Son ekmek bundan 2 kat daha fazla kabarıyor zaten videoda göreceksiniz.
Aşk..
İçerik Tablosu
Ekşi mayalı ekmek malzemeleri ve tartine ekmek tarifi
- 100g ekşi hamur 315g su (oda sıcaklığında) 50g tam buğday unu 455g ekmeklik un 10g tuz + 10g su
Ekşi mayalı ekmek ve tartin ekmeği tarifi nasıl yapılır?
Saat: 10:00 – Ekşi mayayı 315 gram su ile karıştırıp mayayı suda eritiyoruz. Unu ekleyin ve un topakları kaybolana kadar karıştırın ve yoğurduktan sonra üzerini bir bezle örtün.
Süre: 12:00 – İki saatin sonunda hamuru çıkarın, 10 gr tuz ve kalan 10 gr su ekleyip tekrar yoğurun.
Saat: 12:30 – İlk katlamayı yapın.
Saat: 13:00 – İkinci katı yapın.
Saat: 13:30 – üçüncü katlama yapılıyor.
Saat: 14:00 – Dördüncü katı yapın.
Saat: 15:00 – Beşinci katı yapın.
Saat: 16:00 – Altıncı katı yapın.
Süre: 16:30 – Hamuru unlanmış tezgaha alıp merdane ile açıp üzerini bir bezle örtüyoruz.
Saat: 17:00 – Masanın üzerine serdiğiniz hamuru, üzerine bolca un serptiğiniz derin kaba içine bir bez koyarak ters çevirerek alın. 4 saat dinlenmeye alın.
Saat: 21:00 – Hamuru yağlı kağıt üzerinde ters çevirin ve kapaklı dökme demir tavaya koyun. Tıraş bıçağıyla üzerini çizdikten sonra önceden ısıtılmış 220 derece fırında 30 dakika kapağı kapalı, 30 dakika kapağı açık olarak pişirin.
Saat: 22:00 – Ekmeği fırından çıkarın ve bir saat dinlendirip servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]