Bu sabah benim için sakin ve oldukça erken başladı. Her akşam olduğu gibi açlıktan midem bulanarak yattım ve her sabah hiçbir şey istemeden uyandım. Cuma akşamı yaptığımız fındıklı ekmek olmasaydı (ve ben öğün atlamakta ısrar etmeseydim), kimsenin bana kahvaltı hazırlayabileceğini sanmıyorum.
Bunun benim erken kalkmamla bir ilgisi olabilir 🙂 Ne kadar erken kalkarsam kalkayım tüm öğretmenlik hayatım boyunca kantinde sabah 9-10 gibi kahvaltı yapabildim.
Son iki haftadır neredeyse her gün spor salonuna ve havuza gidiyorum. Fıtık ağrısının olmadığı günlerde hocanın verdiği programı uyguluyorum. Hafif bir ağrım olursa sadece yüzer, kitap okur ve dinlenirim. Bence kendi işini yürütmenin, kimseye bağlı olmadan gününü istediğin gibi planlayabilmenin en iyi yanı bu. Tabii bu planı yaparken neleri devreye sokacağınızı da bilmeniz gerekiyor.
Örneğin yemek yedikten bir buçuk saat sonra spor salonuna gitmeye çalışıyorum. Bu, beğensem de beğenmesem de erken kalkıp kahvaltımı yapmam gerektiği anlamına geliyor. Spordan sonra eve geliyorum ve günlük rutinimle ve yaptığım işle ilgileniyorum. O gün bir fotoğraf çekimi varsa ona odaklanırım. (tarifin hazırlanması, düzenlenmesi, yemeklerin seçimi …)
Bu yaz böyle geçiyor 🙂
Şimdi gelelim cevizli ekşi mayalı ekmeğe… Ekşi maya olgunlaştığından (ben buna Reza dedim) yaklaşık 5 ay önce 50’den fazla ekmek yaptık. Son bir aydır düzenli olarak maya besliyoruz ama ekmek yapma imkanımız yok. Cuma günü bu hasret yeter ben fındıklı ya da zeytinli ekmeği çok severim diyerek hamuru yoğurmaya başladık. Karım içine fındık atalım deyince neden olmasın dedim. Cevizleri havanda dövüp ekliyoruz…
Tadını çok beğendim, ekşi maya hala buzdolabındaysa bir an önce deneyin derim.
Not: O günlerde geri gönderdiğim süreli tarifi aynı şekilde yazıyorum çünkü içine ceviz eklemekten başka bir şey yapmadık.
Not 2: Video tarifin sonundadır.
Aşk..
İçerik Tablosu
Ekşi Mayalı Fındıklı Ekmek Tarifi Malzemeler
- 100 gr ekşi maya 315 gr su (oda sıcaklığında) 50 gr tam buğday unu 455 gr ekmeklik un 10 gr tuz + 10 gr su ½ su bardağı fındık kırıntısı
Ekşi mayalı cevizli ekmek tarifi nasıl yapılır?
Saat: 10:00 – Ekşi mayayı 315 gram su ile karıştırıp mayayı suda eritiyoruz. Unu ekleyin ve un topakları kaybolana kadar karıştırın ve yoğurduktan sonra ceviz kırıntılarını da ekleyip tekrar hamurun tamamına dağılıncaya kadar yoğurun. Hamuru bir bezle örtün.
Süre: 12:00 – İki saatin sonunda hamuru çıkarın, 10 gr tuz ve kalan 10 gr su ekleyip tekrar yoğurun.
Saat: 12:30 – İlk katlamayı yapın.
Saat: 13:00 – İkinci katı yapın.
Saat: 13:30 – üçüncü katlama yapılıyor.
Saat: 14:00 – Dördüncü katı yapın.
Saat: 15:00 – Beşinci katı yapın.
Saat: 16:00 – Altıncı katı yapın.
Süre: 16:30 – Hamuru unlanmış tezgaha alıp merdane ile açıp üzerini bir bezle örtüyoruz.
Saat: 17:00 – Masanın üzerine serdiğiniz hamuru, üzerine bolca un serptiğiniz derin kaba içine bir bez koyarak ters çevirerek alın. 4 saat dinlenmeye alın.
Saat: 21:00 – Hamuru yağlı kağıt üzerinde ters çevirin ve kapaklı dökme demir tavaya koyun. Tıraş bıçağıyla üzerini çizdikten sonra önceden ısıtılmış 220 derece fırında 30 dakika kapağı kapalı, 30 dakika kapağı açık olarak pişirin.
Saat: 22:00 – Ekmeği fırından çıkarın ve bir saat dinlendirip servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]