Pratik ekşi mayalı ekmek – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

Yıllardır Maya’da yaşadığımız talihsizliği beni takip edenler bilir. Her ekşi maya tarifimde artık evimizin bir üyesi olan Reza’nın ekşi mayasından bahsediyorum 🙂 Bu leziz maya ile her türlü ekmek, börek, kek ve hatta ramazan ekmeği yaptım. Biz ona çok iyi baktık, o da bize çok güzel ikramlar yaptı.

Bu hafta tartine gibi yoğurduktan sonra kendi haline bırakacağınız, pişince mutluluk veren dilimler bıraktığınız bir tarifim var 🙂 Bu tarifin ilham kaynağı Sevgili Bastalin, Mayası instant maya ile yapılıyor ve daha sonra ekşimeye bırakılıyor. Ama evde ekşi maya yapabileceğiniz ölçüler ve malzemelerle oynadığınızda da mükemmel bir sonuç veriyor.

Bu tarifi yazmadan önce başka bir ekmek yoğurdum, bu sefer yarısını tam buğday yarısını genel amaçlı unla denedim. Aldığı un miktarı yaklaşık 2 bardak artmış ve şu an mayalanmaya devam ediyor. Demek istediğim, kullandığınız un türü ne kadar un alacağınızı etkiler.

Ben döküm tavada pişirdim. Ekmeğin uzun süre dinlenip pişerken ve dinlenirken kabaracağı göz önünde bulundurularak buna göre bir tencere veya fırın kabı kullanılmalıdır.

Bu fotoğraf daha bugün olduğu için mayaladım (tam buğday unu kullanarak) bu arada 🙂 Instagram hesabımda yoğurduğum bir kısım var.

Aşk…

Ekşi mayalı ekmek süreci tarifi için malzemeler

    1 su bardağı ekşi maya (1 gün önceden beslenmiş) 3 su bardağı su 7 su bardağı un (çok amaçlı) 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1,5 yemek kaşığı tuz 1 yemek kaşığı toz şeker 6-7 adet defne yaprağı

Pratik ekşi mayalı ekmek tarifi nasıl yapılır?

Ekşi mayayı karıştırma kabına alın. 3 su bardağı su ilave edip kaşıkla karıştırın. 3 su bardağı un, zeytinyağı, tuz ve şekeri ekleyip karıştırmaya devam edin. Kalan unu bardak bardak ekleyerek elinizle yoğurmaya başlayın. Hamur toplanmaya başlayınca mutfak masasına alın ve 10-15 dakika yoğurun, toplayın ve büyük beze haline getirin. Tavayı zeytinyağı ile yağlayın. Ekmek hamurunu tavaya alın ve defne yapraklarını hamurun kenarlarına yapıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp 10-12 saat mayalanmaya bırakın. (Sadece mayalanma sırasında kapağı kapatıyoruz, pişme sırasında açılacaktır) Önceden 250 dereceye ısıttığınız fırında 10 dakika pişirin, fırın sıcaklığını 200 dereceye düşürün ve iyice kızarana kadar 30 dakika daha pişirin. Pişen ekmeği tencereyi kullanarak dikkatlice fırından çıkarın (dikkatli olun, fırın eldiveni veya kalın bir bez kullanın).

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın